Parovi koji su odlučili da je vrijeme za stvaranje potomstva obično krenu u tu priču i u nekoliko mjeseci postignu trudnoću. No, kod onih koji nisu te sreće obično se postavi pitanje određivanja točnog dana ovulacije te češćih odnosa u te dane. Ali koliko često je dovoljno? Svaki dan?

U principu ste već čuli ovu priču o ženskom ciklusu. Jajna stanica od trenutka oslobođenja iz jajnika živi oko 12 sljedećih sati. Muški spermiji, s druge strane, mogu u ženskom tijelu živjeti i nekoliko dana. To znači da par otprilike 72 sata po ciklusu može ostati u drugom stanju.

Tri dana u mjesecu zvuči izvedivo, zar ne, naravno ako znate kad su ta tri dana. Neke žene tvrde da osjećaju kad imaju ovulaciju. Ako niste među njima, važno je da imate uredan i ujednačen ciklus da biste to mogli pretpostaviti.

Imate li redovit ciklus, pravilo kojeg se trebate držati je jednostavno. Oduzmite 14 dana od prvog dana mjesečnice. Znači, ako vaš ciklus traje 30 dana, od datuma 30. dana ciklusa oduzmite 14 dana što će vam reći da se vaša ovulacija dogodila 16. dana vašeg ciklusa. Ako vam je to prekomplicirano za shvatiti, uvijek se možete poslužiti našim Kalendarom ovulacije koji će vam dati odgovore na sva pitanja oko plodnih dana.
Imate li neredoviti ciklus, tada ćete trenutak ovulacije teže odrediti jer će se on pomicati ovisno o duljini ciklusa. U toj situaciji se možete osloniti na češće odnose koji će pokriti čitavo potencijalno razdoblje.

Kada i koliko učestalo treba imati odnose?

Svakodnevni seks radi začeća? Zvuči doduše kao zabavna metoda, posebice ako pokušavate djelovati tijekom neredovitih ciklusa, no u tom slučaju trpjet će brojnost spermija u ejakulatu. Najveći uspjeh će imati oni parovi koji u tjednu plodnih dana jednostavno imaju češće odnose, što otprilike znači svaki drugi dan.

Još 5 jednostavnih savjeta za povećavanje šansi za začeće:

  • Neutralizirajte stres

Pokušajte umanjiti stres na poslu i posebice pokušajte smiriti dušu kad razmišljate o začeću. Većina parova bez problema ostaje u drugom stanju, dakle statistika vam govori u prilog, i zato se možete opustiti.

  • Jedite zdravo

Puno povrća i voća, umjereno mesa i ribe, integralni kruh.

  • Pijte dovoljno tekućine

Izbjegavajte alkohol. Možete popiti povremeno čašicu, ali nikako ne svakodnevno.

  • Ne pušite

Nikotin smanjuje plodnost (kod žena i muškaraca). Najbolje je da prestanete pola godine pola godine prije začeća

  • Upoznate svoj ciklus

Vodite dnevnik ciklusa nekoliko mjeseci. Ovulacija je u sredini ciklusa. Imate li velike oscilacije u trajanju ciklusa, posavjetujte se s liječnikom.